Nepremičnine v Istri

Istra je kot najbolj zahodni del hrvaškega ozemlja skozi stoletja bila po vplivom različnih kultur in političnih sistemov zato imamo v Istri danes prijetno mešanico jezikov in arhitekturnih stilov.
Večina obmorskih mestec je zgrajena pod močnim beneškim vplivom, za kateri je značilna gradnja mesta na otoku ali polootoku. Z povečanjem števila prebivalcev je pa pričela izgradnja tudi v zaledju. V notranjosti Istre je čutiti v arhitekturi večji vpliv Avstrije oz. Avstroogrske, isto velja za Pulo, ki je pred integracijo v Avstrogrsko bila majhno mestece (manjše od Rovinja), da bi z izgradnjo ladjedelnice in vojaške luke naenkrat postala največje mesto v tem delu Istre. Avstroogrska je naredila prvi korak v izmeri nepremičnin v Istri, in sicer uvedla je katastar in zemljiško knjigo. Iste katastarske podlage se se danes uporabaljajo v večini mest. S tem se je pričela dolga put urejevanja pravnega statusa nepremičnin v Istri.
 
Če pogledamo dogajanja na nepremičninskem trgu v Istri od osamosvojitve po do danes, bi lahko ta obdobja podelili v naslednja:
1) 1991 -2003 v katerem beležimo počasen ampak kontinuiran rast prometa z nepremičninami, v tem obdobju so tuji kupci predvsem kupovali na ime hrvaških firm
2) 2003-2007 nepremičninski boom, rast cen sledi svetovnim trendom, promet z nepremičninami je velik, pogoji za nakup nepremičnin za tujce so se delno vblažili
3) 2007-danes - zaradi svetovne ekonomske krize je prišlo do padca povpraševanja, posledično sa padle cene.
 
V letu 2009 in končno z vstopom Hrvaške v EU leta 2013 se je postopek nakupa nepremičnin v Istri za Slovence (in EU) popolnoma poenostavil. V Istri se ponavadi iščejo kamnite hiše in zazdiljive parcele v mestih Motovun, Grožnjan, Bale in Svetvinčenat ali pa apartmaji v mestih kot so Rovinj, Poreč, Vrsar, Novigrad itn… Blaga klima, dobra prometna povezanost z ostalim delom Evrope, ugodne cene, bogata gastro in enološka ponudba zagotovljajo Istri visoko pozicijo med ostalimi obmorskimi destinacijami zato ne čudi da so tudi danes nepremičnine v Istri še vedno zelo iskane in dobro držijo ceno.
Niste si ogledali nobeno nepremičnino. Tukaj poiščite nepremičnine.
vrh strani